Medvetenhet

Shed Light on Breast Cancer: MSD uppmärksammar bröstcancermånaden

2023-09-29

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. Varje timme får någon i Sverige beskedet att de har drabbats av bröstcancer. Men visste du att det finns olika typer av bröstcancer?
Vad är trippelnegativ bröstcancer?

Trippelnegativ bröstcancer är en cancerform som saknar tre typer av receptorer (östrogen, progesteron och HER2). Detta gör att behandlingen kan skilja sig jämfört med exempelvis hormonkänsliga bröstcancerdiagnoser. Ca 10 % av alla bröstcancrar är trippelnegativ. Sjukdomen är vanligare bland yngre kvinnor än äldre. Här kan du läsa mer.

Cirka
65 %

av alla bröstcancerfall upptäcks tack vare mammografi (uppskattningsvis).

Varför är det viktigt med mammografiscreening och självundersökning av dina bröst?

Under de senaste åren har möjligheten att bli botad från bröstcancer ökat. Detta beror främst på att fler fall upptäcks tidigt och förbättrade behandlingsmetoder.

I Sverige erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år kostnadsfriscreening för bröstcancer med mammografi. Mammografi innebär att brösten röntgas med en speciell teknik. De regelbundna undersökningarna med mammografi kan upptäcka bröstcancer innan du har fått några symtom. Då är risken liten att sjukdomen ska sprida sig. Cirka 65 % av alla bröstcancerfall upptäcks tack vare mammografi.

Ett komplement till mammografiscreening är att själv undersöka sina bröst regelbundet. För dig som är under 40 år eller över 74 år kan självundersökning vara en möjlighet att upptäcka cancer tidigt.

Ju tidigare cancer upptäcks desto bättre chansen blir för behandling.

Några symtom att vara vaksam på

— Knöl i bröstet, knöl i armhålan
— Indragning av bröstvårta eller hud
— Hudrodnad och ”apelsinhud”
— Allmän förstorning och ökad fasthet av bröstet
— Sår på huden över bröstet

Sök vård på din vårdcentral om du upplever symtom som kan vara bröstcancer.

Hitta din vårdcentral på 1177

Ladda ner den här infografiken som visar tre enkla steg för en regelbunden undersökning. Påminn din mamma, dotter eller väninna att undersöka sig själv. Gör skillnad – idag.

SE-NON-01184 09/23