Lär känna dina bröst. 3 minuter kan göra skillnad.
Välkommen till Bröstkollen, ett initiativ för att få fler att börja undersöka sina bröst själva. Vi vill visa hur enkelt det kan vara att göra en livräddande handling – för dig själv. Tre minuter kan göra skillnad. Ta hand om dig!
Bröstcancer är den vanligaste tumörformen bland kvinnor i Sverige. Var tionde kvinna utvecklar bröstcancer under sin livstid.
av alla bröstcancerfall upptäcks med hjälp av mammografi.
kvinnor insjuknar varje dag i bröstcancer.
överlever bröstcancer.
Varför är det viktigt med tidig upptäckt?
Chansen att bli botad har ökat de senaste årtiondena, för att fler fall upptäcks tidigt idag. Behandlingsmetoderna har också blivit bättre. Tidig upptäckt av bröstcancer ger en bättre prognos med möjlighet till mindre ingrepp och mildare behandling med färre biverkningar. Livskvaliteten efter behandlingen blir då också högre.
Bröstkollen – självundersökning
Varför ska jag undersöka mina bröst?
Att själv undersöka brösten är en enkel rutin som gör att du lär dig känna hur dina bröst ska kännas. Det fina med att göra det regelbundet är att du lär dig att känna hur det ska kännas och vet om något avviker. 3 minuter kan göra skillnad.
Håll utkik efter dessa symtom
- Knöl i bröstet och i armhålan
- Indragning av bröstvårta eller hud
- Rodnad på huden
- ”Apelsinhud” som är lite skrovlig och gropig
- Bröstet känns större, tyngre, fastare och hårdare
- Sår på huden och eksem på bröstvårtan
- Det kan komma blod eller vätska ur bröstvårtan
- Om bröstet rodnar, svullnar, blir ömt och varmt (utan att du känner en knöl)
Brösten kan ibland kännas ömma och ha ett knöligt område före mensen och då är det bra att känna igenom bröstet igen efter menstruationen.
Sök vård på din vårdcentral om du upplever symtom som kan vara bröstcancer.
Vad gör jag om jag hittar en knöl?
Är du rädd för att upptäcka något, vill vi att du ska veta att de flesta förändringar i brösten är ofarliga! Om du känner en knöl i bröstet ska du kontakta din vårdcentral, gynekolog eller bröstmottagning. Det gäller om du upptäckt en knöl i bröstet som finns kvar efter några veckor. Du behöver bli undersökt av en läkare som också kan skicka dig på mammografi om det bedöms som nödvändigt. Detta gäller oavsett vilken ålder du är!
Gå på mammografin!
I Sverige kallas alla kvinnor mellan 40-74 år regelbundet till en undersökning med mammografi. Syftet är att hitta tumörer innan de gett några symtom och det är därför viktigt att gå på undersökningen när du blir kallad – det är goda möjligheter att bli frisk om tumören upptäcks tidigt!
Ett bra komplement till mammografi är att själv undersöka dina bröst regelbundet.
Frågor och svar
Jag är 25 år, behöver jag bry mig?
Ja, du behöver bry dig! Mammografin startar inte förrän vid 40 års ålder och vissa kvinnor upptäcker små förändringar själva tidigare än så, så det är bra att ha koll och lära känna sina bröst och hur de känns när de är friska. Hormoner kan påverka brösten så att de känns ömma och knöliga. Risken att drabbas av bröstcancer i åldern mellan 20–30 är liten. Ungefär 5% av all bröstcancer upptäcks hos kvinnor som är yngre än 40 år.
Varför ska jag undersöka brösten själv när jag går på mammografi?
Mammografin hittar inte allt, även om det syns mindre förändringar med mammografi än vad du kan känna själv. Ibland uppkommer förändringar snabbt och då är det bra om det upptäcks så tidigt som möjligt, även mellan två mammografier.
Jag är 75 år, ska jag fortsätta undersöka mina bröst själv?
Ja, det ska du. Ungefär 20% av all bröstcancer upptäcks hos kvinnor som är äldre än 74 år. Du ska söka vård och utredas om du känner en knöl i bröstet, eller har andra symtom på bröstcancer.
Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer
Om du vill veta mer om bröstcancer och få stöd, både som drabbad, anhörig eller vän.
SE-OBR-00060 10/2024