Att förstå melanom: Tecknen, symtomen och riskfaktorerna
01/06/2021

Vad är melanom?
Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer. Kännetecknat av okontrollerad tillväxt av pigmentproducerande celler, står melanom för cirka 2% av nya cancerfall världen över.
Melanom kan förekomma var som helst på huden, inklusive områden utan solexponering, men hudförändringarna är mer benägna att börja på vissa platser.
Medelåldern för diagnos är 65, men melanom är inte ovanligt bland personer yngre än 30. Faktum är att det är en av de vanligaste cancerformerna hos unga vuxna – särskilt unga kvinnor.
Få koll: känner du till hur du sänker risken för melanom?
Tecken och symtom

A är för asymmetri
Halva hudförändringen eller födelsemärket matchar inte den andra.

B är för gräns
Kanterna är oregelbundna, trasiga, skårade eller suddiga.

C är för färg
Färgen är inte densamma överallt och kan innehålla olika nyanser av brunt eller svart, eller ibland med fläckar av rosa, rött, vitt eller blått.

D är för diameter
Området är mer än 6 millimeter brett (ungefär 0,75 cm = storleken på en pennas suddgummi), även om melanom ibland kan vara mindre än detta.

E är för förändring över tid
Hudförändringen förändras i storlek, form eller färg.
Upplever man något av dessa varningstecken bör det diskuteras med en läkare, särskilt om du känner att du är i riskzonen för melanom. Kontakta en vårdcentral så fort som möjligt om du har en förändring som blöder, som växer snabbt eller som växer på höjden, oavsett vilken färg förändringen har.
Riskfaktorer
- Ultraviolett (UV) ljusexponering
- Hudförändringar
- Ljus hud, fräknar och lätt hår
- Familjehistorik, fall av melanom i den närmsta familjen (mor/far/syskon)
- Personlig historia av att ha melanom eller andra hudcancer
- Har ett försvagat immunförsvar
- Att vara äldre
- Att vara man
- Xeroderma pigmentosum (ett sällsynt hudtillstånd som påverkar hudens förmåga att reparera DNA-skador)
Sätt att minska risken
Melanom kan inte helt förhindras, men det finns sätt att minska risken att drabbas. Det främsta sättet att minska risken är att skydda mot UV-strålar, som skadar hudcellernas DNA och påverkar generna som kontrollerar hudcellstillväxten. Den största källan till UV-strålar är solen. Det är därför det är viktigt att tänka på solsäkerheten varje gång du går ut, även på molniga dagar när UV-strålar fortfarande kan skina igenom. Här är några sätt att skydda dig själv:
Sök skugga
UV-exponeringen är störst mellan klockan 10 och 16. Om du behöver vara ute under dessa timmar, leta efter skugga – under ett träd, ett paraply eller en markis.
Bära en hatt
Försök hitta en hatt med en bred kant – minst 5 cm bred – för att skydda ditt ansikte, toppen av huvudet, öronen och nacken.
Skyla över
Välj kläder med tät stickning eller väv och undvik skjortor som du kan se igenom. Kom ihåg att om ljuset tränger igenom gör UV-strålar det också.
Använd solskyddsmedel
För utökad utomhusaktivitet, använd ett vattentåligt solskyddsmedel med en SPF på 30 eller högre.
Bära solglasögon
Skydda dina ögon och den känsliga huden runt dem. Välj ett par som blockerar så nära 100 procent av både UVA- och UVB-strålar som möjligt.
SE-NON-00498 05/2021