Varje år drabbas närmare 800 kvinnor och 300 män i Sverige av cancer som orsakats av en HPV-infektion. Livmoderhalscancer, som drabbar cirka 550 kvinnor per år i Sverige, är den vanligaste cancerformen till följd av HPV. Idag erbjuds alla pojkar och flickor i årskurs 5 att vaccinera sig mot HPV. Genom att vaccinera tillräckligt många är det möjligt att utrota livmoderhalscancer (<4 fall per 100 000 kvinnor). Kondylom (könsvårtor) orsakas också av HPV och drabbar 20 000 personer varje år.

Vad är HPV och hur sprids det?
Humant papillomvirus (HPV) kan drabba både kvinnor och män i alla åldrar. HPV är en grupp virustyper som är vanligt förekommande hos människor och den vanligaste sexuellt överförbara virusinfektionen i Sverige. HPV kan infektera både hud och slemhinnor och sprids genom sexuell kontakt samt hud- och slemhinnekontakt.

Sjukdomar relaterade till HPV
HPV-infektioner känns eller märks oftast inte, vilket gör det svårt att veta om man är infekterad. I de allra flesta fall läker en HPV-infektion ut av sig själv men ibland kan infektionen bli långvarig och obehandlad kan den leda till cellförändringar och förstadier till cancer. Livmoderhalscancer är den vanligaste formen av cancer till följd av en HPV-infektion. Det är också den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år och drabbar cirka 550 kvinnor i Sverige varje år. Även andra cancerformer, som analcancer, kan drabba både kvinnor och män som en följd av HPV. Dessutom kan HPV-infektioner leda till kondylom, det vill säga könsvårtor.

Vaccination kan förebygga HPV-infektion
Vaccinering är ett effektivt sätt att skydda sig mot HPV och de sjukdomar som kan utvecklas som en följd av infektionen. I Sverige erbjuds alla barn i årskurs fem möjligheten att vaccinera sig mot HPV utan kostnad hos skolsköterskan. HPV-vaccinerna är förebyggande och har ingen effekt på cellförändringar eller infektioner som redan finns i kroppen när man tar vaccinet. För att undvika att bli infekterad längre fram i livet är det bra att vaccinera sig tidigt, innan man är vuxen och debuterar sexuellt. Det är dock aldrig för sent att vaccinera sig. Något som är särskilt viktigt för pojkar och unga män som ännu inte erbjudits vaccination i skolan (pojkar födda 2008 eller tidigare).

Korta fakta om HPV och vaccination:

  • Uppskattningsvis 80% av den sexuellt aktiva befolkningen får någon gång en HPV-infektion i livet.
  • HPV-infektioner kan vara osynliga och kan spridas genom sexuell kontakt, hudkontakt och slemhinnekontakt.
  • HPV-infektioner kan leda till kondylom (könsvårtor) och allvarligare sjukdomar, såsom förstadier till cancer.
  • Vissa HPV-relaterade sjukdomar kan förebyggas genom vaccination.
  • Kondom och femidom kan minska risken för överföring av HPV, men ger inte ett heltäckande skydd.
  • Vaccination mot HPV rekommenderas av Folkhälsomyndigheten och erbjuds kostnadsfritt till alla barn i årskurs 5. Pojkar födda tidigare än 2009 samt män och kvinnor som inte omfattas av vaccinationsprogrammet kan vaccinera sig mot HPV hos en vaccinationsmottagning eller vårdcentral3
  • Genom att vaccinera sig mot HPV kan vi bidra till att minska förekomsten av HPV-relaterade sjukdomar och cancerformer i framtiden.

    SE-GSL-00342 02/2024
Forskning

Räddar och förbättrar liv över hela världen

29:e juni 2022

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

Olivier Fouret - VD - MSD Sverige - wide image

Bioläkemedelsbolaget MSD Sverige ligger i framkant när det gäller forskning för att förebygga och behandla sjukdomar som hotar människor och djur – inklusive cancer, infektionssjukdomar som hiv och ebola samt nya djursjukdomar.

Företaget har bland annat mer än 1750 pågående studier globalt inom onkologi, vilket är ett av de största utvecklingsprogrammen i branschen. Och genom banbrytande innovation, forskning och utveckling fortsätter MSD att vara en global ledare inom vacciner.

– Forskning är vår livsnerv. Vi använder kraften i ledande vetenskap för att rädda och förbättra liv runt om i världen. Man ser detta när man tittar på vårt globala kliniska onkologiprogram som verkligen tänjer på gränserna för cancervetenskap, säger Olivier Fouret, vd MSD Sverige.

Olivier Fouret - Olivier Fouret - Managing Director - MSD Sverige

Vår forskning i Sverige är betydande, för närvarande har vi 47 kliniska prövningar runt om i landet, inom onkologi, vacciner, kardiologi och infektion.

Olivier Fouret

VD, MSD Sverige

Forskningssamarbete med KI

Sedan 2016 har MSD Sverige ett etablerat samarbete med Karolinska Institutet, lett av Stina Salomonsson, som resulterat i ökad förståelse för patientens sjukdomsbörda, effekten av vaccination och hur man potentiellt kan använda verkliga data på olika sätt.

– Vår forskning i Sverige är betydande, för närvarande har vi 47 kliniska prövningar runt om i landet, inom onkologi, vacciner, kardiologi och infektion. Pandemin har visat oss vikten av motståndskraftiga sjukvårdssystem och den nyckelroll som vaccin spelar för att skydda mot nuvarande och framtida sjukdomar. Läkemedelsindustrin har en viktig roll att spela här och genom spetsinnovation fortsätter MSD vara en global ledare inom vacciner för att hjälpa patienter i Sverige och runt om i världen. Vi fortsätter anpassa oss också i vårt sätt att arbeta med våra kunder och även inom våra team, berättar Olivier Fouret.

“Silicon Valley of the North”

Olivier Fouret är nytillträdd vd för MSD Sverige och han ser många möjligheter till samarbeten med det svenska hälso- och sjukvårdssystemet i Stockholm och Sverige.

– Ett ”Silicon Valley of the North”, en grogrund för innovation och startups, säger Olivier Fouret och hänvisar till företagets samarbete med Microsoft. Genom att använda Minecraft, en spelplattform, för att erbjuda utbildningsmaterial, kan vi öka vaccinationsfrekvensen över hela Sverige. Inom onkologi tar vårt samarbete med Microsoft upp frågan om sen upptäckt av lungcancer – som är den dödligaste av alla cancerformer. Genom samarbetet har vi skapat en Healthbot som driver symtomatiska patienter att söka vård tidigare och hjälper läkare att diagnostisera lungcancer lättare, säger Olivier Fouret.

Onkologi

5 fakta om lungcancer

10/11/2021

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

5 sanningar om lungcancer

Lungcancer är en av de vanligaste cancertyperna i Sverige, med över 4000 diagnostiserade fall årligen. Trots att lungcancer är vanligt kan den som drabbas uppleva socialt stigma. Idag mer än någonsin är det viktigt att vi håller oss till fakta och sanningen.

Här är 5 fakta om lungcancer som alla borde känna till:

01.


Alla människor som drabbas av lungcancer förtjänar medkänsla och stöttning.

Tyvärr utsätts ibland personer med lungcancer för socialt stigma, orsakat av felaktiga missuppfattningar. Varje person som är diagnostiserad med lungcancer upplever liknande typer av utmaningar som alla som får veta att de har cancer, oavsett typ. De som drabbas av cancer är värda all medkänsla och stöttning som omgivningen kan ge.

02.


Det är svårt att navigera i livet med lungcancer själv.

Det är viktig att bygga upp ett nätverk som kan ge support och stöttning- familj, vänner och sjukvårdspersonal. Det kan också hjälpa att komma i kontakt med personer som är i samma situation. Till exempel kan du ta kontakt med Lungcancerföreningen som är en ideell organisation för alla som på något sätt drabbas av lungcancer.

03.


Lungcancer kan drabba alla.

Både män och kvinnor i olika åldrar kan drabbas av lungcancer. Även om de flesta diagnostiseras hos äldre personer, kan även unga människor insjukna. Förra året, 2020, var det fler än 285 000 personer som diagnostiserades med Lungcancer och var under 54 år, runt om i världen.

04.


Det finns flera riskfaktorer för lungcancer och vissa är utom din kontroll.

Den största riskfaktorn för lungcancer är fortfarande rökning, men även andra så som att ha lungcancer i familjen eller exponering av vissa miljöämnen.

Miljömässiga risker är bland annat:

  • Radon
  • Exponering av asbest och andra cancerogena i luften så som arsenik, chromium och nickel
  • Passiv rökning

05.


Vetenskapliga framsteg gör skillnad

Det senaste årtiondet har vetenskapliga framsteg gjort att fler överlever lungcancer.


Läs mer om lungcancer på nästa-steg.se.

SE-NON-00684

Medarbetare

Att påverka folkhälsan är oerhört motiverande

2020-10-21

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Påverka folkhälsan - MSD Sverige

Ishrat Habib, chef för det svenska uppstartsteamet för kliniska prövningar på MSD, är väl förtrogen med vikten av forskning och kliniska prövningar för att stärka folkhälsan.

Näst efter tillgången på rent vatten är vacciner det som har haft störst betydelse för folkhälsan i världen. För Ishrat är det oerhört motiverande att arbeta inom detta område, att lära av nya utmaningar och att få bidra till nya framgångar. 

“Det arbete vi gör och den påverkan vi kan få får mig ur sängen om morgonen, det inspirerar mig”, säger Ishrat. 

“Det är fantastiskt att kunna arbeta med något som har en så viktig inverkan på folkhälsan, att verkligen göra skillnad, att förhoppningsvis rädda liv med nya och innovativa produkter som vi utvecklar.” 

Ishrat Habib - Associate Director Clinical Research - MSD Sverige

Ishrat har genom åren hittat inspiration hos många människor, men hon är särskilt inspirerad av insatserna i Demokratiska republiken Kongo som fick landets Ebola-utbrott under kontroll i slutet av 2020.

“De människor som är på plats och sätter sina egna liv på spel – det fyller mig med både vördnad och beundran”, säger hon. “Den sortens hjältemod förstärks nu över hela världen när hälso- och sjukvårdspersonal och forskare ger sitt allt i kampen mot COVID-19-pandemin.”

Så Ishrat kommer att fortsätta vakna och driva på sig själv och sina engagerade kollegor för att hitta lösningar för pågående och framtida globala hälsoutmaningar. 

“Min dröm är att få vara med och bidra till en produkt eller till en klinisk prövning som gör skillnad i människors liv och vardag”, säger Ishrat. “Det skulle göra mig varm i hjärtat om jag kunde göra det.” 

Next