Varje år drabbas närmare 800 kvinnor och 300 män i Sverige av cancer som orsakats av en HPV-infektion. Livmoderhalscancer, som drabbar cirka 550 kvinnor per år i Sverige, är den vanligaste cancerformen till följd av HPV. Idag erbjuds alla pojkar och flickor i årskurs 5 att vaccinera sig mot HPV. Genom att vaccinera tillräckligt många är det möjligt att utrota livmoderhalscancer (<4 fall per 100 000 kvinnor). Kondylom (könsvårtor) orsakas också av HPV och drabbar 20 000 personer varje år.

Vad är HPV och hur sprids det?
Humant papillomvirus (HPV) kan drabba både kvinnor och män i alla åldrar. HPV är en grupp virustyper som är vanligt förekommande hos människor och den vanligaste sexuellt överförbara virusinfektionen i Sverige. HPV kan infektera både hud och slemhinnor och sprids genom sexuell kontakt samt hud- och slemhinnekontakt.

Sjukdomar relaterade till HPV
HPV-infektioner känns eller märks oftast inte, vilket gör det svårt att veta om man är infekterad. I de allra flesta fall läker en HPV-infektion ut av sig själv men ibland kan infektionen bli långvarig och obehandlad kan den leda till cellförändringar och förstadier till cancer. Livmoderhalscancer är den vanligaste formen av cancer till följd av en HPV-infektion. Det är också den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år och drabbar cirka 550 kvinnor i Sverige varje år. Även andra cancerformer, som analcancer, kan drabba både kvinnor och män som en följd av HPV. Dessutom kan HPV-infektioner leda till kondylom, det vill säga könsvårtor.

Vaccination kan förebygga HPV-infektion
Vaccinering är ett effektivt sätt att skydda sig mot HPV och de sjukdomar som kan utvecklas som en följd av infektionen. I Sverige erbjuds alla barn i årskurs fem möjligheten att vaccinera sig mot HPV utan kostnad hos skolsköterskan. HPV-vaccinerna är förebyggande och har ingen effekt på cellförändringar eller infektioner som redan finns i kroppen när man tar vaccinet. För att undvika att bli infekterad längre fram i livet är det bra att vaccinera sig tidigt, innan man är vuxen och debuterar sexuellt. Det är dock aldrig för sent att vaccinera sig. Något som är särskilt viktigt för pojkar och unga män som ännu inte erbjudits vaccination i skolan (pojkar födda 2008 eller tidigare).

Korta fakta om HPV och vaccination:

  • Uppskattningsvis 80% av den sexuellt aktiva befolkningen får någon gång en HPV-infektion i livet.
  • HPV-infektioner kan vara osynliga och kan spridas genom sexuell kontakt, hudkontakt och slemhinnekontakt.
  • HPV-infektioner kan leda till kondylom (könsvårtor) och allvarligare sjukdomar, såsom förstadier till cancer.
  • Vissa HPV-relaterade sjukdomar kan förebyggas genom vaccination.
  • Kondom och femidom kan minska risken för överföring av HPV, men ger inte ett heltäckande skydd.
  • Vaccination mot HPV rekommenderas av Folkhälsomyndigheten och erbjuds kostnadsfritt till alla barn i årskurs 5. Pojkar födda tidigare än 2009 samt män och kvinnor som inte omfattas av vaccinationsprogrammet kan vaccinera sig mot HPV hos en vaccinationsmottagning eller vårdcentral3
  • Genom att vaccinera sig mot HPV kan vi bidra till att minska förekomsten av HPV-relaterade sjukdomar och cancerformer i framtiden.

    SE-GSL-00342 02/2024
Medvetenhet

Shed Light on Breast Cancer: MSD uppmärksammar bröstcancermånaden

2023-09-29

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. Varje timme får någon i Sverige beskedet att de har drabbats av bröstcancer. Men visste du att det finns olika typer av bröstcancer?




Vad är trippelnegativ bröstcancer?

Trippelnegativ bröstcancer är en cancerform som saknar tre typer av receptorer (östrogen, progesteron och HER2). Detta gör att behandlingen kan skilja sig jämfört med exempelvis hormonkänsliga bröstcancerdiagnoser. Ca 10 % av alla bröstcancrar är trippelnegativ. Sjukdomen är vanligare bland yngre kvinnor än äldre. Här kan du läsa mer.

Cirka
65 %

av alla bröstcancerfall upptäcks tack vare mammografi (uppskattningsvis).

Varför är det viktigt med mammografiscreening och självundersökning av dina bröst?

Under de senaste åren har möjligheten att bli botad från bröstcancer ökat. Detta beror främst på att fler fall upptäcks tidigt och förbättrade behandlingsmetoder.

I Sverige erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år kostnadsfriscreening för bröstcancer med mammografi. Mammografi innebär att brösten röntgas med en speciell teknik. De regelbundna undersökningarna med mammografi kan upptäcka bröstcancer innan du har fått några symtom. Då är risken liten att sjukdomen ska sprida sig. Cirka 65 % av alla bröstcancerfall upptäcks tack vare mammografi.

Ett komplement till mammografiscreening är att själv undersöka sina bröst regelbundet. För dig som är under 40 år eller över 74 år kan självundersökning vara en möjlighet att upptäcka cancer tidigt.

Ju tidigare cancer upptäcks desto bättre chansen blir för behandling.

Några symtom att vara vaksam på

— Knöl i bröstet, knöl i armhålan
— Indragning av bröstvårta eller hud
— Hudrodnad och ”apelsinhud”
— Allmän förstorning och ökad fasthet av bröstet
— Sår på huden över bröstet

Sök vård på din vårdcentral om du upplever symtom som kan vara bröstcancer.

Hitta din vårdcentral på 1177

Ladda ner den här infografiken som visar tre enkla steg för en regelbunden undersökning. Påminn din mamma, dotter eller väninna att undersöka sig själv. Gör skillnad – idag.

SE-NON-01184 09/23

Mångfald och inkludering

September är Global Diversity & Inclusion Experience Month på MSD – för åttonde året i följd

2023-09-01

Dela den här artikeln

.st0{fill:#00857C;}

Kvinna stående vid bil inlindad i filt

För åttonde året i följd går vår mångfalds- och inkluderingsmånad Global Diversity & Inclusion Experience Month av stapeln. Vi är oerhört stolta över det arbete vi fortsätter att lägga ner på mångfald och inkludering. Även fast vi har gjort stora framsteg i att göra mångfald till en framgångsfaktor är vi ödmjuka inför det faktum att det alltid finns mer arbete att göra och utmaningar att tackla.
– På MSD är vi stolta över att skapa en inkluderande miljö där alla ges möjligheten att vara sitt autentiska jag på jobbet, berättar Chris Nigro, HR Lead i Norden och Baltikum.

Ett globalt perspektiv på mångfald och inkludering

Årets tema Transforming the World as Forces of Change intresserar sig för hur MSD inte bara ser mångfald som en lokal angelägenhet, utan också hur vi genom att arbeta och samarbeta tillsammans kan skapa förändring på en global nivå.

Några fokusområden är bland annat:

  • Hylla vårt arbete med mångfald och inkludering globalt – i hela organisationen
  • Understryka vikten av hur global mångfald och inkludering möjliggör affärsresultat
  • Skapa medvetande om vad företaget gör inom området global mångfald och inkludering
  • Lyssna på kollegors mångfalds- och inkluderingserfarenheter på företaget och utveckla möjligheter att skapa och dela erfarenheter

Termen ”Force of Change” syftar till ett distinkt typ av ledarskap som är passionerat och innovativt och tar sig an saker med kraft. Det handlar inte om bråk, ilska eller brutalitet, utan en positiv och energisk strävan efter syfte och framgång.

Styrkan i ett gemensamt syfte

På MSD är vi stolta över vårt arbete och de framsteg vi har gjort tillsammans inom mångfalds- och inkluderingsfrågor. Men det finns mer jobb kvar att göra. Under september månad kan våra medarbetare förvänta sig mycket engagemang och aktiviteter och utforska koncept som vad det innebär att vara en bra allierad, mål och initiativ inom mångfald och inkludering samt delta i träningar, seminarium och höra inspirerande gästföreläsare.

Du kan läsa mer om vårt arbete med mångfald och inkludering här.

SE-NON-01166 08/23

Skriven av Elias Hemmilä

Medarbetare

Vårt HBTQ+-engagemang fortsätter – och inspirerar kollegor

2023-08-08

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

På MSD Sverige är vi engagerade i mångfald, jämlikhet och inkludering året om. Men även om det har gjorts stora framsteg för HBTQ+-personers rättigheter finns det mycket arbete kvar att göra – och vi är stolta och inspirerade över hur vårt inkluderingsarbete skapar ett positivt engagemang hos våra kollegor.

– För mig är det jätteviktigt att alla kollegor ska vara inkluderade och kunna ta med sitt riktiga jag till jobbet, berättar Sara Bergkvist som arbetar som UX/Design-specialist på MSD Sverige, och fortsätter:
– I slutändan är vi inte bara kollegor utan också medmänniskor. Allas lika rättigheter är tyvärr något som vi inte alls kan ta för givet, att våga stå upp för det är viktigt och något som vi inte bör vara rädda för.

Patricia Jimenez Vasquez, Johanna Lundqvist, Sara Bergkvist och Rasta Shahim, alla kollegor från MSD Sverige, på Stockholm Pride 2023.

Läs mer om vårt arbete med mångfald och inkludering

MSD har en långvarig tradition av att vara stöttande i HBTQ+-frågor och på MSD i Sverige strävar vi efter en inkluderande och välkomnande arbetsmiljö för alla våra kollegor. Det är viktigare nu än någonsin att vi fortsätter med vårt åtagande att skapa och upprätthålla en arbetsmiljö av tillhörighet och jämlikhet där våra kollegor kan ta med sitt bästa jag till jobbet.

– Vi är stolta över vår inkluderande arbetsmiljö, där alla ges möjligheten att ta med sitt mest autentiska jag till jobbet, berättar Chris Nigro, HR Lead i Norden och Baltikum.
– Ett av våra huvudfokus detta år är att vara en bra HBTQ+-allierad och vad detta innebär.

Ett unikt sätt att inkludera våra medarbetare

Vi är hängivna i att erbjuda värdefulla resurser i frågor om mångfald och inkludering till våra kollegor. Vår unika, globala approach till mångfald, inkludering och jämlikhet finns till exempel manifesterat i de flera resursgrupper inom temat som erbjuder möjligheten för alla kollegor att växa, lära, leda och ge tillbaks.

Patricia Jimenez Vasquez, Country Lead Pharmacovigilance i Sverige, har engagerat sig i mångfaldsfrågor på MSD Sverige i flertalet år:
– Mitt engagemang för mångfald och inkludering började 2019 när jag blev vald till ambassadör för Women’s Network i Sverige.

Women’s Network är en av flertalet Employee Business Resource Groups (EBRG:s) som finns tillgängliga för alla MSD:s kollegor.

– För mig var det enkelt att engagera mig i frågor om mångfald och inkludering i och med att jag brinner för frågor om jämställdhet och rättvisa. I min roll som Diversity & Inclusion-ambassadör i Norden och Baltikum får jag möjligheten att aktivt arbeta med att främja dessa värderingar.

Du kan läsa mer om våra Employee Business Resource Groups (EBRG:s) och vårt mångfaldsarbete på msd.se/diversity.

Skriven av Elias Hemmilä

SE-NON-01158 08/23

Onkologi

Så skyddar du dig mot hudcancer under vinter och vår – våra bästa tips

20 mars 2023

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

Hudcancer hör till de vanligaste tumörsjukdomarna i Sverige, årligen diagnosticeras cirka 4 500 fall av melanom, en ökning på mer än fyra gånger så många som i början av 90-talet och som är starkt relaterad till UV-bestrålning1.

Eftersom Melanom inte helt kan förhindras är det viktigt att känna till att det finns flera olika sätt att minska risken till att få sjukdomen, läs mer här!

Under vinterhalvåret längtar de flesta efter solens värmande ljus och vi spenderar gärna tid ute en solklar vinderdag med gnistrande snö. Den UV-strålning som möter oss då är inte lika stark som under sommaren2, men likväl kan den göra skada på huden och därför är det viktigt att tänka på att skydda den.

Solglasögon stoppar solens skadliga UV-strålning

Vi vet att sol tar sig igenom moln och dimma, och att UV-strålning reflekteras i snö och is. Ju längre fram på våren vi kommer desto mer ökar risken för att utveckla brännskador, eftersom huden saknar eget skydd. En mössa skyddar hårbotten och delar av ansikte, och solglasögon kan hindra dina ögon ifrån att skadas av solens strålar.

Bäst är att skydda sig med heltäckande kläder både sommar och vinter

För den som reser till varmare breddgrader på vintern kan risken vara större än vanligt3. De flesta känner säkert till att det bästa sättet att skydda sig, oavsett årstid, är att bära heltäckande kläder. Om du sen kompletterar med solkräm,  som innehåller SPF 50 samt UVA-skydd, kan du därmed minska risken för uppkomst av hudcancer.

Referenser

  1. https://cancercentrum.se/samverkan/cancerdiagnoser/hud-och-melanom
  2. https://ki.se/imm/solljus-och-uv-stralning
  3. https://www.cancerfonden.se/minska-risken/solen

SE-NON-01097  03/2023

Forskning

Datasamarbeten med experter ger kraftfulla real-world data

16:e november 2022

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

Datasamarbeten med experter ger kraftfulla real-world data

MSD är övertygade om att real-world data är vägen framåt för att bättre förstå hälsoproblem och bidra till förbättrad tillgång till den mest optimala behandlingen för patienter.

– Real-world data och real-world evidence hjälper oss att fylla kritiska bevisluckor som inte kan åtgärdas med hjälp av information från kliniska prövningar. Data som fångas upp inom sjukvården kan mer effektivt återspegla heterogena patientpopulationer där läkemedel används i klinisk praxis, säger Olivier Fouret, VD MSD Sverige. Han fortsätter;

– Under covid-19-pandemin betonade dessutom ivern att förstå patientprofiler och spridning av sjukdomar, vikten av omedelbar och tillgänglig real-world data. Tillförlitliga bevis från real-world data var avgörande i det intensiva sökandet efter vaccination och effektiva behandlingar samt att ge snabba insikter till politiker, beslutsfattare, betalare och leverantörer.

Eliminera livmodershalscancer

Den första forskningen i sitt slag, publicerad 2020, visade värdet av HPV-vaccination med hjälp av svenska rikstäckande register som samlade in data på befolkningsnivå under en 20-årsperiod.

Olivier Fouret - Olivier Fouret - Managing Director - MSD Sverige

Resultaten visade det signifikanta sambandet mellan HPV-vaccination i förebyggande syfte vid prevention av livmoderhalscancer [Lei et al]

Olivier Fouret

VD, MSD Sverige

– För att vidare se över effektivitet, säkerhet och övergripande påverkan på folkhälsan, banar Sverige nu väg med en plan för att eliminera livmoderhalscancer. Detta tillvägagångssätt är anpassat till WHO:s globala strategi för eliminering av livmoderhalscancer.

Referens till artikel i Läkartidningen: Regionerna laddar för att utrota livmoderhalscancer – Läkartidningen (lakartidningen.se)

MSD i samarbete med KI, Karolinska Institutet

2016 etablerades ett formellt partnerskap mellan MSD:s globala forskningsorganisation och Karolinska Institutet.

– Samarbetet har sin grund i den unika svenska datainfrastrukturen med möjlighet att korslänka data från olika källor, tillsammans med den kliniska och epidemiologiska expertisen bland forskare vid Karolinska Institutet. Överlappande intresse för sjukdomar och epidemiologi såväl som metodologiska frågor har resulterat i ett flertal samarbeten som levererar tillförlitliga data och stödjer förbättrad förståelse för inverkan av sjukdomsbördan och effekterna av läkemedel, berättar Olivier Fouret.

Noggrann kvalitetsmätning är avgörande

Det krävs robusta datakällor med hög kvalitet för att kunna underlätta tvärfunktionellt lärande bland tillsynsmyndigheter, vårdgivare och patienter vad gäller effektivitet i förhållande till vårdstandard för olika patienttyper och under olika kliniska förhållanden.

– Tillförlitliga real-world data ger insikter och förbättrar vår förståelse av sjukdomsbördan, behandlingsluckor, effekterna av godkända vårdvägar, efterlevnad av riktlinjer, såväl som sjukvårdens prestanda och patientbehov, avslutar Olivier Fouret.

Forskning

Räddar och förbättrar liv över hela världen

29:e juni 2022

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

Olivier Fouret - VD - MSD Sverige - wide image

Bioläkemedelsbolaget MSD Sverige ligger i framkant när det gäller forskning för att förebygga och behandla sjukdomar som hotar människor och djur – inklusive cancer, infektionssjukdomar som hiv och ebola samt nya djursjukdomar.

Företaget har bland annat mer än 1750 pågående studier globalt inom onkologi, vilket är ett av de största utvecklingsprogrammen i branschen. Och genom banbrytande innovation, forskning och utveckling fortsätter MSD att vara en global ledare inom vacciner.

– Forskning är vår livsnerv. Vi använder kraften i ledande vetenskap för att rädda och förbättra liv runt om i världen. Man ser detta när man tittar på vårt globala kliniska onkologiprogram som verkligen tänjer på gränserna för cancervetenskap, säger Olivier Fouret, vd MSD Sverige.

Olivier Fouret - Olivier Fouret - Managing Director - MSD Sverige

Vår forskning i Sverige är betydande, för närvarande har vi 47 kliniska prövningar runt om i landet, inom onkologi, vacciner, kardiologi och infektion.

Olivier Fouret

VD, MSD Sverige

Forskningssamarbete med KI

Sedan 2016 har MSD Sverige ett etablerat samarbete med Karolinska Institutet, lett av Stina Salomonsson, som resulterat i ökad förståelse för patientens sjukdomsbörda, effekten av vaccination och hur man potentiellt kan använda verkliga data på olika sätt.

– Vår forskning i Sverige är betydande, för närvarande har vi 47 kliniska prövningar runt om i landet, inom onkologi, vacciner, kardiologi och infektion. Pandemin har visat oss vikten av motståndskraftiga sjukvårdssystem och den nyckelroll som vaccin spelar för att skydda mot nuvarande och framtida sjukdomar. Läkemedelsindustrin har en viktig roll att spela här och genom spetsinnovation fortsätter MSD vara en global ledare inom vacciner för att hjälpa patienter i Sverige och runt om i världen. Vi fortsätter anpassa oss också i vårt sätt att arbeta med våra kunder och även inom våra team, berättar Olivier Fouret.

“Silicon Valley of the North”

Olivier Fouret är nytillträdd vd för MSD Sverige och han ser många möjligheter till samarbeten med det svenska hälso- och sjukvårdssystemet i Stockholm och Sverige.

– Ett ”Silicon Valley of the North”, en grogrund för innovation och startups, säger Olivier Fouret och hänvisar till företagets samarbete med Microsoft. Genom att använda Minecraft, en spelplattform, för att erbjuda utbildningsmaterial, kan vi öka vaccinationsfrekvensen över hela Sverige. Inom onkologi tar vårt samarbete med Microsoft upp frågan om sen upptäckt av lungcancer – som är den dödligaste av alla cancerformer. Genom samarbetet har vi skapat en Healthbot som driver symtomatiska patienter att söka vård tidigare och hjälper läkare att diagnostisera lungcancer lättare, säger Olivier Fouret.

Onkologi

Panelsamtal: Med eller utan digitala verktyg i cancervården?

17 juni 2022

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

Panelsamtal: Med eller utan digitala verktyg i cancervården?

Digitala beslutsstöd i primärvården – livsviktiga för tidigare cancerdiagnoser.

Vår senaste Brown Bag Lunch-paneldiskussion utspelade sig i Göteborg på Vitalis årliga mässa kring eHälsa, framtidens vård och omsorg. I samarbete med TechSverige och RISE bjöd MSD in till panelsamtal om hur digital teknik kan rädda liv inom cancervården genom tidigare upptäckt.

Panel: Marcela Ewing – Med dr, verksamhetsutvecklare tidig upptäckt RCC Stockholm Gotland och ordförande nationell arbetsgrupp tidig upptäckt Margareta Haag – Ordförande Nätverket Mot Cancer Helena Linge – PhD, expert medicinsk vetenskap, hälsodata och AI, RISE Nasim Bergman Farrokhnia (Hälso- och sjukvårdschef, Microsoft)

Panel:

  • Marcela Ewing – Med dr, verksamhetsutvecklare tidig upptäckt RCC Stockholm Gotland och ordförande nationell arbetsgrupp tidig upptäckt
  • Margareta Haag – Ordförande Nätverket Mot Cancer
  • Helena Linge – PhD, expert medicinsk vetenskap, hälsodata och AI, RISE
  • Nasim Bergman Farrokhnia (Hälso- och sjukvårdschef, Microsoft)
Marcela Ewing talade på MSD Sveriges: panelsamtal Brown Bag Lunch om tidig cancerupptäckt.

I primärvården finns den största potentialen för att tidigare fånga upp patienter med förhöjd cancerrisk.

Marcela Ewing

Med dr, verksamhetsutvecklare tidig upptäckt RCC Stockholm Gotland och ordförande nationell arbetsgrupp tidig upptäckt. (Bild: Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, hämtad 2022)

Potential i primärvården

”I primärvården finns den största potentialen för att tidigare fånga upp patienter med förhöjd cancerrisk”, berättar Marcela Ewing, specialist i allmänmedicin/onkologi, verksamhetsutvecklare tidig upptäckt RCC Stockholm Gotland och ordförande i den nationella arbetsgruppen för tidig upptäckt.

Sverige, menade Marcela Ewing, är världsledande när det gäller medicinsk behandling och canceröverlevnad. Trots detta dör fortfarande patienter på grund av en alltför sen cancerdiagnos.

Storbritannien föregångsland

– Sverige har mycket att lära av Storbritannien när det gäller att forska, testa och utvärdera riskvärderingsinstrument för primärvården, berättar Marcela Ewing, och fortsätter:
– Svenska allmänläkare behöver till exempel instrument med algoritmer som kan läsa journalanteckningar och tidigt larma så att vi fångar upp patienter med riskkriterier för cancer. Det saknas i Sverige idag.

Åtta av tio cancerpatienter söker sig i första hand till primärvården med sina besvär innan de får en diagnos. Alltså är det hos primärvården som man måste satsa.

Visionen: tidig upptäckt av cancer 2024

Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer, berättar:
– Vi försöker påverka högst upp där besluten tas. Socialdepartementet har nu uttalat att man ska upptäcka cancer tidigt, vilket är bra men inte tillräckligt.

Hon menar att det krävs lagstiftning om tidig upptäckt av cancer. Därför behöver man tillsätta resurser för digitala verktyg i primärvården:
– Det måste bli verklighet, för det är så många som får cancer. Vi har idag en vision att cancer ska upptäckas i stadie 1, redan under år 2024.

Nya arbetssätt kräver ökad användarvänlighet

Även om viljan finns att använda nya digitala verktyg så kan tröskeln bli för hög.

– Ur ett vårdperspektiv så finns oftast ett motstånd att lära om och börja tillämpa nya arbetssätt, säger Nassim Bergman Farrokhnia, hälso- och sjukvårdschef på Microsoft, och fortsätter:
– Det är därför viktigt att de som designar de digitala verktygen för beslutsstöd gör dem så användarvänliga som möjligt.

Täta vårdbesök viktig indikation på cancer

– Det är inte bara patientens beskrivning av symptom som kan indikera cancer utan även andra faktorer som till exempel frekvensen av besök hos primärvården, säger Helena Linge, filosofie doktor och cancerforskare.

Enligt Helena Linge finns denna kunskap redan dokumenterad men den omsätts inte i praktiken:
– Här kan de digitala beslutsstöden spela en viktig roll.

Dags för politikerna att ta bollen?

Under panelsamtalet framkom stor optimism om de nya möjligheterna att tidigt upptäcka cancer och därmed minska dödligheten. Men även en viss frustration över att införandet av ny teknik går så långsamt, trots all kunskap som finns.
– Alla aktörer är för digitala beslutsstöd i primärvården. Men ingen tar bollen så att det verkligen införs. Alltså krävs nu beslut på högsta politiska nivå inom hälso- och sjukvården, annars händer det ingenting, avslutar Marcela Ewing.

Medarbetare

Pride 2022: Hear from Elias Hemmilä, D&I Ambassador

17 juni 2022

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

Elias Hemmilä D&I Ambassador MSD Sverige

Elias Hemmilä grew up in Sweden to immigrant parents from Ethiopia and Finland. He has a passion for diversity, equity, and inclusion and is one of the communications ambassadors for the Nordic-Baltic Diversity &Inclusion Community.

Belonging to a minority myself, growing up in Sweden to immigrant parents I’ve had
to face more challenges than the average Swede. This has made me a passionate
antagonist of racism, sexism, homophobia, and other types of discrimination. People
of sexual minorities and people outside the binary gender system are still facing
enormous challenges, including hate, discrimination, and violence.

Being a good ally

One of the most important things to combat the discrimination of LGBTQ+ people is
to be a good ally. Being a good ally doesn’t mean just sharing inspiring stories for the
Pride month, but rather working actively and systematically for the remaining 11
months of the year, contributing towards a culture of creating space and empathy,
and standing up against homophobia in every single aspect. More importantly it also
means knowing your privileges and knowing how big of an impact it could potentially
mean to use that privilege to include experiences from marginalized communities.

Discrimination and marginalization, especially when they intersect, are regrettably still
draining the world of its true potential. Toxic cultures are forcing our friends, family
members and coworkers to stay in the closet, and globally intolerant movements are
targeting specifically people of the LGBTQ+ community. This is nothing short of
unacceptable and I know that we can all do better than this.

“If you’re a homophobe just remember homophobia spelled backwards is aibohpomoh and that makes no sense. Just like your views.”

Diversity & Inclusion at MSD Sweden

MSD lives out these values in a remarkable way. Diversity, equity and inclusion are not just buzzwords, but ideals that we live by. We know that diversity and inclusion make us stronger and smarter, and ultimately impacts our vision to help save and improve lives.

Read more at our Diversity & Inclusion facility at msd.se/diversity.

Forskning

Från prövning till behandling – vad är kliniska prövningar?

19:e maj 2022

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

Kliniska prövningar - Clinical Trials Day - MSD Sverige

Från prövning till behandling – kliniska prövningar hjälper till att hitta nya behandlingar som kan förbättra och rädda liv.

Fredagen den 20:e maj är Clinical Trials Day. Kliniska prövningar spelar en helt central roll för att hitta nya behandlingar som förbättrar människors hälsa och räddar liv.

Just nu har vi på MSD 47 aktiva studier i Sverige på 85 kliniker som vi samarbetar med.
– Vi gör skillnad, förbättrar och förhoppningsvis räddar liv förhoppningsvis med de nya och innovativa produkter som vi utvecklar, berättar Ishrat Habib, chef för klinisk forskning på MSD Sverige, och fortsätter:
– Vi vill bidra till att stärka Sveriges attraktionskraft och infrastruktur för kliniska prövningar.

Vad är kliniska prövningar?

Kliniska prövningar är forskningsstudier med deltagare där syftet är att testa effektiviteten och säkerheten av ett nytt läkemedel på en utvald grupp, i samarbete med sjukvården. Studierna kan också omfatta en ny medicinteknik eller utvidgat användningsområde för ett redan godkänt läkemedel.
– Det är fantastiskt att arbeta med något som har en så viktig inverkan på folkhälsan, säger Ishrat Habib.

Ishrat Habib - Chef för klinisk forskning på MSD Sverige

Det är oerhört motiverande att arbeta inom detta område, att lära av nya utmaningar och att få bidra till nya framgångar.

Ishrat Habib

Chef för klinisk forskning på MSD Sverige

De olika faserna av kliniska prövningar

Det tar i regel flera år för ett medicinskt preparat att flytta från en fas 1-studie till godkännande från relevant myndighet (i Sverige Läkemedelsverket).

  • Fas 1

I fas 1 testas läkemedlet i mycket små doser, under en mycket begränsad tid och på väldigt få friska, frivilliga personer, vanligtvis runt 20 – 80 personer. Här studeras säkerhet och hur kroppen bryter ned och gör sig av med en substans.

  • Fas 2

Fas 2 utökar gruppen till att omfatta mellan 100 och 500 deltagare med den sjukdom man vill behandla med aktuell behandling.  Här studeras behandlingens effekt, ytterligare säkerhet och vilken dos som är effektiv.

  • Fas 3

I fas 3 testas läkemedlet på en stor grupp människor för att bekräfta effekten av läkemedlet. En fas 3-studie pågår vanligtvis i flera år och omfattar upp till flera tusen personer.

Efter fas 3-studien kan läkemedel som visar sig vara tillräckligt säkra och effektiva godkännas av Läkemedelsverket för användning inom hälso- och sjukvården och därmed ordineras eller förskrivas till patienter.

  • Fas 4

När läkemedlet är godkänt och används undersöks fortfarande effekten och biverkningar löpande, detta i den fjärde fasen. Här granskas läkemedlets effekt, säkerhet och eventuella biverkningar. Ofta undersöks även hur användningen av läkemedlet kan göras bättre.

Varför behövs mångfald i kliniska prövningar?

Mångfald av deltagare i kliniska prövningar är centralt för att säkerställa att behandlingen är säker och fungerar hos alla människor. En mångsidig representation av alla etniska grupper, funktionsgrupper och könsidentiteter är därför väldigt viktigt för att hjälpa forskare att bättre förstå mönster och skillnader i hälsa och sjukdom baserat på etnicitet, funktion eller könstillhörighet.
– Det är jätteviktigt att deltagarna i kliniska prövningar reflekterar den mångfald vi ser i samhället, avslutar Ishrat Habib.

SE-NON-00854