Onkologi

Så skyddar du dig mot hudcancer under vinter och vår – våra bästa tips

20 mars 2023

Dela denna artikel

.st0{fill:#00857C;}

Hudcancer hör till de vanligaste tumörsjukdomarna i Sverige, årligen diagnosticeras cirka 4 500 fall av melanom, en ökning på mer än fyra gånger så många som i början av 90-talet och som är starkt relaterad till UV-bestrålning1.

Eftersom Melanom inte helt kan förhindras är det viktigt att känna till att det finns flera olika sätt att minska risken till att få sjukdomen, läs mer här!

Under vinterhalvåret längtar de flesta efter solens värmande ljus och vi spenderar gärna tid ute en solklar vinderdag med gnistrande snö. Den UV-strålning som möter oss då är inte lika stark som under sommaren2, men likväl kan den göra skada på huden och därför är det viktigt att tänka på att skydda den.

Solglasögon stoppar solens skadliga UV-strålning

Vi vet att sol tar sig igenom moln och dimma, och att UV-strålning reflekteras i snö och is. Ju längre fram på våren vi kommer desto mer ökar risken för att utveckla brännskador, eftersom huden saknar eget skydd. En mössa skyddar hårbotten och delar av ansikte, och solglasögon kan hindra dina ögon ifrån att skadas av solens strålar.

Bäst är att skydda sig med heltäckande kläder både sommar och vinter

För den som reser till varmare breddgrader på vintern kan risken vara större än vanligt3. De flesta känner säkert till att det bästa sättet att skydda sig, oavsett årstid, är att bära heltäckande kläder. Om du sen kompletterar med solkräm,  som innehåller SPF 50 samt UVA-skydd, kan du därmed minska risken för uppkomst av hudcancer.

Referenser

  1. https://cancercentrum.se/samverkan/cancerdiagnoser/hud-och-melanom
  2. https://ki.se/imm/solljus-och-uv-stralning
  3. https://www.cancerfonden.se/minska-risken/solen

SE-NON-01097  03/2023