HIV

Det är få som dör av hiv och aids i Sverige idag, men hiv är en stor utmaning i många delar av världen. För drygt två decennier sedan fanns det inga effektiva läkemedel som kunde hejda sjukdomen. MSD har arbetat intensivt sedan tjugofem år tillbaka för att bidra till att stoppa hiv- och aidsepidemin. Detta inkluderar allt från att bedriva forskning för att få fram nya, effektiva läkemedel och fungerande vaccin, till att arbeta förebyggande och direkt i de områden där epidemin härjar som värst. Vi arbetar också nära den svenska sjukvården.

Forskare på MSD var bland de första att upptäcka och utveckla mediciner för hiv/aids. Tack vare dagens effektiva hivläkemedel har hiv blivit en kronisk, behandlingsbar sjukdom, men än finns inget botemedel mot hiv.

Vi arbetar för att göra hivläkemedel tillgängliga, inte bara för människor i västvärlden som kan anses ha råd att betala, utan för alla människor som har behov av dem, oavsett var i världen de bor.

Mer om vad MSD gör i Sverige och i världen

Korta fakta om hiv:
Hiv är ett virus som smittar på tre sätt: genom sex, blod (även när narkomaner delar sprutor) och från mor till barn. Sexuell smitta innefattar både vaginalt, oralt och analt samlag. Hiv smittar inte av kramar, kyssar eller vanliga sociala kontakter.

Det bästa skyddet mot hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar är att använda kondom.

Det tar sex veckor från smittotillfället innan hiv kan
upptäckas med ett blodprov. Under denna tid är man som mest smittsam.Copyright © 2019 MSD Sverige AB