MSD i Almedalen 2015

Almedalen 2015

MSD stod värd för tre välbesökta och uppskattade evenemang under Almedalsveckan 2015. Vårt innovationsseminarium fyllde spegelsalen på Wisby hotel och vi fick genomgående mycket positiv feed-back från deltagare, debattörer och politiker på plats.

Några timmar senare var det dags att fylla Spegelsalen igen då vi tillsammans med Svenska kyrkan och HIV Sverige visade förhandsvisning på Staffan Hildebrands dokumentärfilm. Filmen togs mycket väl emot av en berörd och engagerad publik.  

För tredje året i rad fyllde vi även Vinteträdgården med MSD:s, vid det här laget traditionella, innovationsminglet där centrala aktörer inom innovationsområdet får summera veckans debatt om innovation. Det är dels ett utmärkt tillfälle för de som inte hinner gå på alla seminarier om innovation, men i år även en mycket givande debatt som var både spänstig och uppfriskande.

 

Alla frågar efter mer innovation - men hur går vi från ord till handling?

Hör ledande företrädare berätta vad som händer inom innovationsområdet just nu, med fokus på hälso- och sjukvårdsområdet. Hur kan vi skapa bättre förutsättningar för innovation? Finns det bra exempel som vi kan lära från? Kan det bidra till att Sverige återtar sin ledande ställning inom Life Science? Möt aktörerna i innovationsområdets framkant, hör dem berätta om sin verklighet, svara på dina frågor och debattera med varandra.
Välkommen
Jacob Tellgren, vd MSD Sverige
Hur skapar vi bättre förutsättningar för innovation?
Daniel Forslund, Innovationslandstingsråd (fp), Stockholms läns landsting
Tobias Krantz, Chef för utbildning, forskning och innovation, Svenskt Näringslliv
Diskussion under ledning av eftermiddagens moderator
Hans Winberg, generalsekreterare, Stiftelsen Leading Healthcare
Från ord till handling, innovation i praktiken
Peter Söderman, Karolinska universitetssjukhuset
Sven-Erik Lindestam, Ordförande i kommunstyrelsen (s), Söderhamns kommun
Krim Talia, Affärsområdeschef för Life Science, SP
Linnéa Lindau, vd, Encubator
Diskussion under ledning av Hans Winberg

 

Filmvisning: Hur kan erfarenheterna från kampen mot hiv användas för att minska utanförskap och diskriminering?

MSD arrangerar detta tillsammans med Svenska kyrkan och och HIV Sverige.
Se inbjudan här!          
Kampen mot HIV har pågått i drygt 30 år. Rädsla för det okända, marginalisering och avståndstagande har inneburit stigmatisering av smittade och intolerans har drabbat hela grupper, inte minst homosexuella. Detta trots att vi idag vet så mycket mer om hur vi ska minska risken för att hiv smittar. Vad kan vi lära från denna kamp? Diskussionen tar sin utgångspunkt i en av de viktigaste svenska aids-aktivisternas livsresa, Steve Sjöquist.
Med utgångspunkt i ”Den längsta resan är resan inåt - filmen om Steve” diskuteras frågor om liv och död, stigma och tolerans, okunnighet och kunskap, sexualitet och samlevnad, ung och gammal, individ och samhälle, och vad vi kan lära för framtiden.
Filmen är mer än en aidsdokumentär, regissören Staffan Hildebrand har gjort en film som med hiv och aids som utgångspunkt vill inspirera till samtal och diskussioner om utanförskap och diskriminering.
Formmässigt är filmen en road-movie i både tid och rum, där Steves egen livsresa utgör drivkraften framåt.
Medverkande:
Staffan Hildebrand, regissör
Steve Sjöquist, diakon Svenska kyrkan (Karolinska sjukhuset)                                                   
Peter Månehall ordförande HIV Sverige                              
Hans Ulvebrand, domprost Svenska Kyrkan (Storkyrkan i Sthlm)       
                                   

Mingel: Innovation, samarbete och målvärden – vad leder till vad egentligen?

Hur skall vi få ut det mesta av alla de innovationer och samarbeten som idag pågår i vårdsverige? Vi analyserar aktuella vårdfrågor ur patientens, vårdens och vårdpolitikernas perspektiv.
Vi kommer att belysa fyra olika personliga vinklar kring om just innovationer, samarbeten och vikten av målvärden. Efter inledningen finns en arena för vidare diskussioner av de olika perspektiven och dess betydelse för framtiden. Föranmälan krävs för att delta på denna aktivitet, se kontaktuppgifter.
Medverkande:
Johanna Adami, direktör och chef för avdelningen Hälsa, Vinnova. Anders Lönnberg (S), nationell samordnare för life science sektorn, Regeringskansliet. Jonas Rastad, fd regiondirektör, Region Skåne. Anders Olauson, Ordförande i European Patient Forum. Lennart Ekdahl, moderator.

Läs mer om våra seminarier i vänsternavigeringen.

Föklj oss på Twitter: @msdsverigeCopyright © 2019 MSD Sverige AB