MSD Stories

”Stockholmsfluga” på turné till Mötesplats Lycksele

Vårt populära koncept Brown bag lunch inledde årets Mötesplats Lycksele med fokus på hur sociala medier och andra digitala kanaler kan bidra till hälsofrämjande arbete.

Ordentlig satsning på preventivt arbete efterfrågas

– År 2012 förlorade jag min mamma till bröstcancer, men hon fick leva i 12 extra år tack vare de nya behandlingsmetoder som vi har utvecklat, inleder Helene Hellmark Knutsson (S) minister för forskning och högre utbildning sitt inledningstal på Världscancerdagen i februari.

Sveriges eliminering av hepatit C

2018 första Brown Bag Lunch Talks gick av stapeln 31 januari. Ämnet för dagen – Sveriges eliminering av hepatit C. Ett hundratal personer hade samlats på plan 4 på MSD:s kontor för att lyssna, ställa frågor, diskutera och såklart äta en god lunch.

Morgondagens beslutsfattare om framtidens vård

Torsdag 7 december gick årets sista Brown Bag Lunch Talks av stapeln. Vädret till trots var det en stor skara hungriga och nyfikna deltagare som samlats för att lyssna och ställa frågor till morgondagens politiska beslutsfattare. Rubriken för dagens lunch; Framtidens vård och de viktigaste vårdpolitiska frågorna i valrörelsen 2018.

Blockchain - Framtiden är redan här!

Ett engagerande ämne, namnkunniga föreläsare och lunch i brun påse – vi pratar så klart om Brown Bag Lunch Talks på MSD. Fredagen den 24 november hade cirka 150 personer samlats för att lyssna till och diskutera det man kallar det nya internet, blockchain.

Är alla värda att skyddas mot HPV-relaterad Cancer?

 ”Kostnaden för att vaccinera även pojkar måste ställas mot kostnaderna för att behandla cancerformer som annars riskerar att spridas via HPV-viruset”, sa Christer Borgfeldt vid ett seminarium om vaccin under Livsplats Sverige, nyligen. I Sverige har vi möjlighet att ge alla flickor och pojkar ett brett och jämställt skydd mot den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i världen, HPV-virus.

Ärligt och lite naket om diabetes

”Jag är experten på min diabetes”, sa Peter Jihde när han var gäst på ett lunchseminarium om diabetes i förra veckan. Den välkände Tv-profilen har levt med sin diabetes sedan 2013 och delade ocensurerat med sig av sin vardag och sina upplevelser med en mycket engagerad publik.

Allvarsamma frågor utan blamegame

– Det här är inget blame-game. Det handlar om att sprida best practise och kunna lära av dem som har kommit lite längre, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden, vid ett seminarium om lungcancer. Årets cancerfondsrapport med fokus på lungcancer visar oroväckande skillnad i olika landsting för såväl upptäckt, tid till första behandling och överlevnad.

Nu behövs en coctail

– Vägen framåt för Alzheimerspatienter är att få tillgång till en coctail av flera behandlingsstrategier. Patienterna har bättre chanser idag än för tio år sedan, eftersom vi blir bättre på att upptäcka sjukdomen i tid, men vi behöver mer forskning om Alzheimers grundläggande mekanism för att göra skillnad, sa professor Bengt Winblad vid en Brown bag lunch på MSD nyligen.Copyright © 2019 MSD Sverige AB